Partnercontent

Eten we binnenkort gebak met insectenvet in plaats van boter?

Vet op basis van insecten is een duurzaam gezond alternatief voor boter. Wanneer in gebak minder dan de helft van de boter vervangen wordt door insectenvet, proef je nauwelijks het verschil. Dat blijkt uit onderzoek van Universiteit Gent.

wafelsmetinsectenvet

De onderzoekers gebruikten vet van larven van de zwarte soldatenvlieg in wafels, koekjes en cake. Ze bakten van elke soort 3 versies:

1) Een gewone versie met enkel boter;
2) Een versie waarin een vierde van de boter vervangen werd door insectenvet,
3) Een versie waarin de helft van de boter vervangen werd door insectenvet.

Daarna schotelden ze het gebak in de 3 verschillende versies voor aan een smaakpanel, met de vraag of ze het verschil proefden.

Het gebak met een vierde aan insectenvet doorstond glansrijk de test: de proefpersonen proefden niet dat hier insectenvet in gebruikt was. Bij wafels merkten ze het insectenvet zelfs niet op wanneer de helft van de boter vervangen was. Ook de textuur en de kleur weken nauwelijks af van het origineel.

Duurzamer

“De ecologische voetafdruk van een insect is veel kleiner dan die van runderen”, aldus onderzoekster Daylan Tzompa-Sosa (faculteit Bio-ingenieurswetenschappen UGent). “Bovendien kunnen we insecten in grote hoeveelheden in Europa kweken, waardoor ook de voetafdruk van het transport verkleint. Melk voor boter wordt immers vaak geïmporteerd van buiten Europa.”

Gezonder

“Insectenvet is een ander soort vet dan boter”, volgens Daylan Tzompa-Sosa. “Insectenvet bevat laurinezuur, en dat maakt het product onder andere lichter verteerbaar dan boter. Bovendien heeft laurinezuur een antibacteriële, antimicrobiële en antimycotische werking. Dat betekent dat het bijvoorbeeld in staat is verschillende virussen, bacteriën of ook schimmels in het lichaam onschadelijk te maken, waardoor het een positief effect op de gezondheid kan hebben.”

Binnenkort in de supermarkt?

Of gebak met insectenvet binnekort in de supermarkt zal liggen? Bio-ingenieur Joachim Schouteten, die het onderzoek mee begeleidde, denkt van wel.

“Momenteel is de prijs nog te hoog, omdat het slechts op kleine schaal geproduceerd wordt. We zullen moeten onderzoeken wat consumenten ervan vinden op grotere schaal. Producten met insecten zoals bijvoorbeeld insectenburgers zijn nog geen groot succes gebleken. Maar bij gebak is de kans groter dat het in de smaak zal vallen, omdat het hier enkel gaat over een vorm van vetvervanger.”

Lees het volledige, wetenschappelijke artikel hier

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door short story19 februari 2020
company corner

UNIVERSITEIT GENT

TECHNOLOGIEPARK ZWIJNAARDE GEBOUW 60, GENT 9000Meer info
Hoger onderwijsVerpakking & labelZorginstellingen
Print Magazine

Recente Editie
25 november 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine