Ruimtelijk rendement in Vlaanderen verhoogd

Wel nog werk aan de winkel in de open ruimte

Het Vlaams Planbureau voor Omgeving onderzocht in welke mate panden in Vlaanderen transformeren en bijdragen aan de verhoging van het ruimtelijk rendement. Dat gebeurde aan de hand van een analyse van het vergunningenregister. Zowel naar aantallen als naar ligging werd gekeken in hoeverre transformaties van panden plaatsvinden.
Een eerste vaststelling is dat nieuwbouw afneemt ten opzichte van renovaties. Dergelijke renovaties kunnen ingrijpend zijn en leiden tot meer woongelegenheid dan in het oorspronkelijk gebouw. Dergelijke transformaties dragen bij aan het verdichten van de woonwijken en het realiseren van de bouwshift.
Ten tweede ligt het aantal transformaties van bedrijven, kantoren, diensten en winkels hoger dan 20 jaar geleden. Voor kantoren en diensten is het aantal nieuwbouwdossiers relatief verminderd van 75% naar 28% t.o.v. transformaties, voor detailhandel van 61% naar 16% en voor bedrijven van 84% naar 36%.
Eén van de belangrijkste doelstellingen binnen het ruimtelijk beleid is het behoud en versterken van de open ruimte. Hoewel er een halvering van het aantal nieuwbouwaanvragen in het buitengebied kan worden vastgesteld, is er tegelijkertijd een toename van het aantal transformatiedossiers van bestaande panden (ook van boerderijen). Bovendien wordt er nog heel wat gebouwd in recent overstroomd gebied. In de open ruimte is er dus nog werk aan de winkel.
Raadpleeg hier het volledige rapport, alsook de samenvattende brochure.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Decoratie 

Decoratie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.