Recyclage kunststoffen in stijgende lijn

Maar gerecycleerd materiaal nog te weinig grondstof voor nieuwe producten

Agoria en essenscia hebben een studie uitgevoerd naar hoe ver de Belgische kunststofindustrie staat in de circulaire economie. Daaruit is gebleken dat vorig jaar in ons land 610 kiloton kunststofafval van consumenten werd ingezameld. Daarmee vertegenwoordigt de kunststoffractie minder dan 2% van de totale afvalberg. Het gaat grotendeels om allerhande verpakkingen (57%), bouwmaterialen (8%) en elektronische toestellen (8%).
Ongeveer een derde (34%) van dit kunststofafval, meer dan 200.000 ton, wordt gerecycleerd. Dat is een stijging met ruim de helft sinds 2006. De niet-recycleerbare kunststoffen worden verbrand (64%), waarbij de energie die daarbij vrijkomt gerecupereerd wordt. Terwijl in Europa een kwart van het kunststofafval nog gestort wordt, is dit in België slechts 2%.
In de landbouw en de verpakkingsindustrie ligt de recyclagegraad met 43% het hoogst. Wat echter nog beter kan, is het gebruik van gerecycleerde kunststoffen als grondstof voor de aanmaak van nieuwe kunststofproducten. Met 160 kiloton bedraagt het aandeel recyclaat vandaag ongeveer 6% van het totale grondstoffengebruik in de sector. Dit gerecycleerd materiaal wordt voornamelijk hergebruikt in de bouwsector (44%), de verpakkingsbranche (28%) en de landbouw.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Decoratie 

Decoratie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.