naar top
Menu
Logo Print
08/11/2019 - LUC VANDENBROECK

Het juiste afdekmateriaal kiezen bespaart u heel wat ergernis

Afdekmateriaal
Hou het veilig en bescherm trappen met een zelfklevend vlies

Kies producten die alle specificaties vermelden

Laat maar eens een pot verf vallen. Dan is meteen duidelijk hoe belangrijk de bescherming van de ondergrond is. De keuze voor absorberend en/of ademend afdekmateriaal hangt af van het vloertype. Gaat het om een uitgeharde en doorgedroogde vloer, of een recent geplaatste dan wel behandelde ondergrond? Werken met zelfklevende afdekvliezen en folies gaat snel en aangenaam; ze zijn volledig gefixeerd op de ondergrond, en worden verwijderd zonder residu. Een antisliplaag is altijd een goed idee.

AFDEKKEN, EEN NOODZAAK

Veilig en professioneel

Alvorens de werken aan te vatten, dient u de ondergrond correct af te dekken en wel om verscheidene redenen. Ten eerste om de bestaande vloer en vloerbedekking te beschermen tegen vuil, verf, mechanische beschadigingen door rollend materieel, ladders, steigers, werkschoenen en vallend gereedschap. Want schade leidt immers tot discussies over vergoedingen. Daarnaast moet u ook denken aan uw veiligheid en aan die van anderen. Vroeger werden bijvoorbeeld vaak oude lakens of dekens op de trap gelegd. Die liggen los, wat gevaarlijke situaties creëert. Vloeren worden tijdens de werken glad, wat al eens voor val­partijen zorgt. Door de ondergrond te beschermen werkt u netjes en onderstreept u nog eens uw professionele ingesteldheid.

Afdekmateriaal
Degelijke bescherming voorkomt schade door materiaal en gereedschap

Bestaande, recente én pas behandelde vloer

Bescherm alle soorten vloeren die ongeschonden moeten blijven: beton, tegels, laminaat ... De keuze van afdekmateriaal hangt af van verscheidene factoren: gaat het om een bestaande vloer die er al lang ligt, een recent geplaatste ondergrond (bijv. een keramische tegel waarvan de voeg nog moet uitharden) of een onlangs behandelde (bv. parket dat in de was is gezet)? Bij dampopen materiaal kunnen de voegen nog ademen en egaal opdrogen, terwijl ademings­actief afdekmateriaal toelaat nog meer te verdampen. Ideaal bijvoorbeeld bij een betonvloer die heel veel vocht bevat.

SOORTEN AFDEKMATERIAAL

 • protectiekarton wordt het meest verkocht en bestaat in heel veel kwaliteiten en soorten; hoe dunner, hoe goedkoper en minder sterk. Dit materiaal dient voor universele toepassingen, en is eenzijdig of aan beide zijden gelamineerd met PE-folie waardoor het weinig doorlaat. Wordt gelegd met overlap en aan de naden getapet. Geschikt voor alle doorgedroogde ondergronden.
 • universeel afdekvlies uit een stevige ondoordringbare antislip PE-folie met daarop een laag absorberend spinvlies. Slijt- en scheur­bestendig, pluisvrij en uv-bestendig. De naden fixeert u met tape. Voor alle doorgedroogde ondergronden.
 • zelfklevend vlies gemaakt van gerecycleerde polyestervezels, schokabsorberend en vloeistofdicht. Kan geherpositioneerd worden. Het is minder arbeidsintensief om aan te brengen dan karton en bestendiger dankzij de toplaag. Bestaat in lichtgewicht (140 gr/m²) en herbruikbare middelzware versie (180 gr/m²). Voor diverse droge ondergronden.
 • absorberend, vloeistofdicht afdekvlies met een viscose toplaag die grote hoeveelheden vloeistof opneemt (1 liter/m²). Zelfs bestand tegen oplosmiddelhoudende vloeistoffen zoals lakken, lijmen en ontvetters. Antislip, schok­absorberend en pluisvrij. Geschikt voor alle doorgedroogde ondergronden.
 • ademend afdekvlies, aan de bovenkant voorzien van een membraan dat vocht laat ontsnappen en het binnendringen van vloeistoffen verhindert. Dampopen (70 gr/m²/24h) versie voor keramische tegels en houten vloeren. Ook beschikbaar is een ademings­actief vlies betere kwaliteit (1,2 l/m²/24h) voor gevoelige ondergronden zoals natuursteen en gietvloeren. Speciaal voor pas gelegde en recent behandelde vloeren.
 • antistatisch afdekvlies: de toegevoegde antistatische vezels beschermen gevoelige apparaten en machines tegen elektrostatische ontlading. Meermaals herbruikbaar. Onder meer geschikt voor technische ruimten.
 • robuust zelfklevend vlies voor langdurige en zwaardere belasting. Beschermt tegen beschadiging door onder andere puin, bouwstempels, water en verf. Met een drievoudige bescherming door de antislip absorberende polyester toplaag en een vloeistofdichte tussenlaag in folie. Sterk 180 gr/m² voor binnen; extra sterk 300 gr/m² voor binnen én buiten. Beschermt beton en andere harde ondergronden.
 • tapijtbescherming: extra sterk door de combinatie van LDPE-folie met een toplaag van gerecycleerde polyestervezels. Beschermt tegen mechanische beschadigingen en is vloeistofdicht. Herpositioneerbaar en gemakkelijk te verwerken. Heeft een veilige lijmlaag op solventbasis. Ook beschikbaar is een sterke, zelfklevende, waterdichte folie. Deze kan ook na langdurig gebruik eenvoudig worden verwijderd zonder lijmresten.
 • viltplaat, ca. 4mm: voorkomt mechanische beschadigingen door puin, druk- en puntbelasting, rijdend materieel ... Door het formaat (ca. 120 x 80 cm) beschermt u ook efficiënt grotere oppervlakken. Herbruikbaar en nagenoeg pluisvrij. Eenvoudig op maat te snijden met schaar of mes. 100% dampopen, dus geschikt voor vrijwel alle ondergronden, ook voor vochtige, natuursteen en parket.

Er zijn ook verscheidene doorzichtige folies, in verschillende diktes verkrijgbaar:

 • beschermfolie, zelfklevend en waterdicht. Beschermt tegen lichte beschadigingen en gemorst materiaal. Eenvoudig te verwijderen. Voor harde vloeren hout, laminaat, tegels, vinyl.
 • beschermfolie voor ramen en glas: PE-folie met uv-bestendige lijmlaag, is zowel aan de buitenzijde als de binnenzijde aan te brengen. Zelfklevend, gemakkelijk te verwerken en tot 4 weken inzetbaar. Test vooraf hoe bijvoorbeeld aluminium profielen reageren. Soms kan dat een verkleuring geven.

Afdekmateriaal

AFDEKMATERIAAL PLAATSEN

Let erop dat de vloer schoon is, vrij van puin, gruis en andere onregelmatigheden. Start in een hoek van de kamer. Rol het materiaal uit. Snij af op maat; indien nodig kan u het product nog een beetje herpositioneren. Overlap telkens met enkele centimeter. Gebruik bij het plaatsen een speciaal veiligheidsmes. Het polyester snijgedeelte raakt de onderkant niet, het ziet er een beetje uit als het bekje van een zeepaardje. Zo snijdt u niet in uw vingers. Met een gewoon stanley­mes is er kans dat u de vloer raakt.

BINNEN EN BUITEN

Afdekmaterialen worden hoofdzakelijk binnen gebruikt. Buiten worden ze weinig ingezet. Uitzondering hierop zijn terrassen, betonnen trappen, galerijen. Daarvoor wordt weer-, wind- en uv-bestendig afdekmateriaal ingezet. Alle beschadigingen zijn hier immers onherstelbaar: ijzeren steigers blootgesteld aan wind en water zijn een garantie voor de vorming van erg agressief roestwater. Dit trekt in het beton, en er ontstaat een ontsierend litteken. Robuuste producten bestaan uit drie lagen: twee lagen non-woven polyester met daartussen een vloeistofdichte folie. De toplaag is absorberend. Dergelijke varianten kunnen langdurig worden toegepast, zowel binnen als buiten.

Afdekmateriaal
Protectiekarton wordt overlappend geplaatst, de naden worden getapet

AANDACHTSPUNTEN

Bepaal vooraf nauwkeurig het soort ondergrond. Net geplaatste tegels, of tegels die nog niet volledig uitgedroogd zijn, moeten blijven ademen, anders krijgt u lelijke vlekken of resten in de voegen. Gaat het om parket, informeer dan of het pas geolied is en kies ook dan een oplossing waarbij het kan uitdrogen. Is er vloerverwarming in de ruimte, zet deze dan uit, want hitte en lijm zijn niet de beste vrienden. Er zijn ook bescherm­oplossingen die niet zelfklevend zijn. Let op dat u steeds kiest voor een merk dat de technische specificaties vermeldt: hoeveel vocht de producten precies doorlaten, hoe dampopen ze zijn, grammage van het afdekmateriaal ... Want soms laat men u daarover in het ongewisse. Producten van binnen de EU voldoen aan de geldende normen, in tegenstelling tot sommige alternatieven.

OVERIGE ONDERGRONDEN

Voor het beschermen van plafonds zijn er behalve plastic niet zo veel mogelijkheden. Voor muren bestaat er een soort plastic met tape voor verschillende ondergronden. U zorgt hiermee voor stofvrije wanden door het materiaal vast te klemmen tussen muur en plafond. Om andere grote oppervlakken af te dekken zijn er heel wat 2-in-1-oplossingen. Dit gaat om een beschermfolie in combinatie met verschillende soorten tape naargelang de ondergrond: voor specifieke indoor- en outdoortoepassingen, of voor ruwe ondergronden. Er is ook tape op de markt met papier om radiatoren, vensterbanken ... af te dekken. Een dergelijke oplossing werkt twee keer zo snel als een klassieke plakband en losse folie.

Een greep uit het aanbod:

• Copagro
• Luc De Vos
• Primaverde bv
• Progold
• Woodfield