naar top
Menu
Logo Print
05/06/2019 - LIEN GOETHALS
Beton ciré
Béton ciré kan zowel op muren als op vloeren worden aangebracht (c) BOSS paints

Plaatser bepaalt uitzicht van beton cire

Veelzijdig systeem past overal in huis

Mensen gaan steeds op zoek naar een nieuwe afwerking voor de keuken, de badkamer of andere ruimtes in huis. Een van de mogelijkheden is béton ciré (ook bekend als beton­stuc), een systeem op basis van cement, bindmiddel en kleurpigment. Die naadloze en slijtvaste oplossing heeft heel wat te bieden en kan door haar vele kleurmogelijkheden in alle interieurs worden ingepast. Béton ciré mag echter niet zomaar op iedere ondergrond worden aangebracht, dus de plaatsing ervan vergt heel wat knowhow.

Zeg niet zomaar tadelakt tegen béton ciré

De oorsprong van béton ciré ligt in Marokko met het systeem tadelakt. Dat is een product op basis van hydraulische kalk dat oorspronkelijk werd gebruikt om wanden en vloeren in hamams en rond baden watervast af te sluiten. Die watervastheid werd bekomen door de kalk te polijsten met een kei. Om de poriën van de coating te sluiten, werd de wand nog afgewerkt met een laag was of zeep. Die afwerking werd echter snel aangetast wanneer er water op werd gespoeld, en moest dus vaak worden vervangen. Bij béton ciré, dat wordt afgewerkt met een laklaag, is dat echter niet het geval. Daarnaast is béton ciré ook veel goedkoper, want het plaatsen van tadelakt is enorm arbeidsintensief en arbeid is nu eenmaal duurder dan product.

Toepassing
Bij béton ciré zijn veel verschillende kleuren mogelijk (c) Cemcolori

TOEPASSING

Het volledige systeem van béton ciré bestaat uit twee of drie cementlagen, afgewerkt met enkele vernislagen. Daardoor is het geheel naadloos en erg slijtvast. Daarenboven is het systeem sowieso watervast door zijn opbouw.

Plaatsing
Aanbrengen van de cementlaag (c) Yellostone

PLAATSING

Béton ciré kan niet op elke ondergrond worden aangebracht. Om barstvorming te voorkomen, moet de ondergrond hard, vast en stevig zijn. Materialen die leven, zijn met andere woorden uit den boze.

 

 

 

 

Een greep uit het aanbod:

• BOSS paints
• Calmix Designstone
• Cemcolori
• Yellostone