naar top
Menu
Logo Print

LOSSEN LAKVERVEN DE HOGE VERWACHTINGEN NOG STEEDS IN?

WETGEVING DUWT LAKVERVEN RICHTING WATERGEDRAGEN ALTERNATIEVEN

Lakverven zijn tegenwoordig wat van hun populariteit verloren omdat het duurdere producten zijn en de verwerking vaak meer werk vergt. Lak kent echter enkele productspecifieke voordelen en levert een mooier, gladder en strakker resultaat op dan een klassieke muur- of plafondverf. De vraag is dus of lakverven de dag van vandaag nog relevant zijn en of er nog een toekomst is voor het product.

Lakverven

TECHNISCHE EIGENSCHAPPEN

Een lakverf is een eindlaag die in eerste instantie voor puur decoratieve doeleinden gebruikt wordt, maar eveneens een meerwaarde kan bieden op het vlak van bescherming, krasvastheid, slijtvastheid, afwasbaarheid en vetresistentie van het bewerkte materiaal.

 

 

 

TOEPASSINGToepassing lakverf

Alvorens aan de slag te gaan met een lakverf, is het van belang te weten op welk oppervlak de lak moet komen en wat de eigenschappen van dat oppervlak zijn. Een lakprimer moet kunnen indringen om een goede aanhechting te krijgen, wat bij gesloten ondergronden niet mogelijk is zonder het gebruik van een specifieke aanhechtingsprimer. Lak wordt echter vooral gebruikt op houtwerk, dat wel poreus is, waardoor hij beter zal indringen. Toch wordt het gebruik van een primer aangeraden om een goede aanhechting te verzekeren, al doet een voorbereiding van het hout al veel.

Rubbol BL Magura en Rubbol BL Satura

Sikkens’ watergedragen lakken even glad en strak als solventgedragen lakken
Met de Rubbol BL Magura en Rubbol BL Satura voegt het bedrijf blijvend kras- en slijtvaste lakken op basis van watergedragen polyurethaandispersie toe aan zijn collectie.
Lees meer

tuinhuis lakMILIEU, WETGEVING EN TOEKOMST

Door de geschiedenis heen is de manier waarop een lakverf gebruikt wordt, weinig veranderd. De mensen werden zich echter steeds meer bewust van het milieu en de impact van bepaalde producten op dat milieu, waardoor de overheid is tussengekomen en een strengere wetgeving ontwikkelde voor lakverven. Vroeger had de fabrikant carte blanche als het aankwam op de samenstelling van zijn lak, terwijl het de dag van vandaag moeilijk is om een lak te produceren die voldoet aan de voorgeschreven normen en de verwachtingen van de klant.

Een greep uit het aanbod aan lakverven:

  • Libert Paints
  • Matthys
  • Sigma Coatings
  • Sikkens