naar top
Menu
Logo Print

ONTDEK DE TRENDS VOOR 2020/2021 IN KLEUREN, DESSINS EN TEXTIEL

Vijf trendthema’s beantwoorden vraag ‘Where I Belong’

Kleuren, dessins en textiel behoren tot de belangrijkste hulpmiddelen om een persoonlijke identiteit naar voren te laten komen. Daarom is het thema van het trendboek dat jaarlijks wordt uitgebracht door Heimtextil, dit jaar ‘Where I Belong’. Naar goede gewoonte werd dat trendboek samengesteld door een panel van inter­nationale experts, onder wie Anne Marie Commandeur van het Stijlinstituut Amster­dam. Tijdens de Heimtextil-persconferentie in het Textielmuseum in Tilburg gaf zij meer uitleg bij de trends voor 2020/2021. Om tegemoet te komen aan de onver­mijdelijke gelaagdheid van onze identiteit, werden de trends opgedeeld in vijf sferen: Maximum Glam, Pure Spiritual, Active Urban, Heritage Lux en Multi-Local.

Bastiaan de Nennie for Heimtextil
Bastiaan de Nennie for Heimtextil

MAXIMUM GLAM

Glamoureuze individuen wensen op een expressieve manier te rebelleren tegen dat wat gebruikelijk is. Het textiel wordt dan ook op een spectaculaire manier ontwikkeld. De stoffen en texturen worden op een technische manier bewerkt of zelfs digitaal gerenderd. Daarenboven worden de verschillende stoffen naast elkaar geplaatst om een soort collage te vormen. In zekere zin wordt er dus toch op zoek gegaan naar imperfecties. Kenmerkend voor Maximum Glam zijn ook fluorescentie en reflectie, kleurgradaties, nepbont, glitter, plooien, franjes, prints en motieven. Die technieken en versiersels zorgen dat het op het eerste gezicht flashy (en misschien zelfs kitscherige) kleurenpalet een glamoureuze toets krijgt.

Tinctorial Textiles
Tinctorial Textiles, Raw Color for Heimtextil

PURE SPIRITUAL

Veel individuen hebben het gevoel dat ze volledig worden opgeslorpt in een drukke wereld. Bovendien komt stilaan het besef dat de mens een serieuze impact heeft op het milieu. Daarom wordt er steeds vaker ge­focust op de natuur en teruggegrepen naar natuurlijke materialen. Zo winnen puur textiel met een natuurlijke origine – zoals jute, dennenschors en hennep – en biologisch imitatieleer (opnieuw) aan populariteit. Die plantaardige stoffen zorgen ervoor dat circulariteit ten volle kan worden nagestreefd. Het kleurenpalet vindt tevens zijn oorsprong in de natuur. De diepgroene kleur verwijst naar zeewier, kelp en algen, het azijngroen is geïnspireerd op schimmel en zwamvlok (mycelium). De meer neutrale tinten binnen Pure Spiritual zijn afkomstig van de kleuren van droge tot vochtige aarde.

Envisions for Heimtextil
Envisions for Heimtextil
Art direction by Sanne Schuurman & Emma Wessel
Photography textiles by Ronald Smits
VR visuals by Roel Deden

ACTIVE URBAN

Jonge consumenten met een actieve levensstijl willen dat hun spullen simpel, betaalbaar, flexibel, maar bovenal functioneel zijn. Daarom wordt er voor dat doelpubliek gefocust op technisch textiel en een resultaatgericht design, dat goed werkt en er bovendien goed uitziet. Op koele en schone oppervlakken wordt er tekst geplaatst in opvallende, heldere tinten, een verwijzing naar de populaire straatcultuur. Daarnaast kunnen stoffen mengelpatronen en korrelige oppervlakte-effecten vertonen, onder andere door de mash-up van verschillende texturen. Het gebruik van riemen en gespen verwijst naar sportkledij, maar ook het kleurenpalet van Active Urban vindt daar zijn inspiratie. De dynamische kleurencombinaties kunnen onder andere bestaan uit uniformblauw, asfaltgrijs en caterpillargeel.

The Chapel at the Jaffa Hotel by John Pawson
The Chapel at the Jaffa Hotel by John Pawson
Photography by Amit Geron

HERITAGE LUX

De maatschappij beseft dat ons werelderfgoed omarmd en gevierd moet worden. Nostalgie doet dienst als een geruststellend dekentje in turbulente tijden, wat verklaart waarom sierlijke en iconische historische elementen nieuw leven wordt ingeblazen door ze in een moderne inrichting te plaatsen. Dat vertaalt zich uiteraard ook in textiel. Heritage Lux straalt lichtheid uit door middel van doorschijnend textiel met rimpelingen en plissés, decoratieve patronen en oppervlakteveredeling. De stoffen bestaan uit zijdeachtig velours, drapeerbare poolmaterialen en glanzende oppervlakken. Ook in de kleuren komt de herwonnen liefde voor het mysterieuze en de geschiedenis naar voren. Het palet bevat een zwaarwichtige, bloedrode kleur, een donkere roestkleur, sensueel saffier en glanzend parelmoer.

Lagos Futurism
Lagos Futurism, WillyVerse

MULTI-LOCAL

De groeiende diversiteit van onze samen­leving wordt steeds vaker gevierd. Ontwerpers zijn dan ook in toenemende mate geïnteresseerd in ambachtelijk erfgoed en inheemse tradities, maar de toe-eigening daarvan wordt sterk bekritiseerd. In plaats daarvan wordt rechtstreeks contact gelegd met inheemse gemeenschappen opdat zij de producten zouden ontwerpen. Binnen Multi-Local worden patronen uit verschillende culturen verzameld. Zo worden erfgoedprints zoals batik en ikat gemengd met bloemenvelours, jacquardbreiwerken en gobelinweefsels. De ruwe patronen en franjes zijn gemaakt van raffia, katoen en riet. De tapijten met poolknoop en vlechtwerk tonen uitgesproken weefdrukken en organische oppervlakken. Ook de textielkleuren zijn onderdeel van een breder cultureel verhaal. Dat resulteert in een warm palet van pompoenoranje, rood, honinggeel en aqua, met marineblauw en roze om alles af te koelen.

FUTURE MATERIALS LIBRARY

Aangezien het huidige ‘take-make-dispose’-model zijn einde heeft bereikt, moet dringend op zoek worden gegaan naar manieren om duurzaam te ontwerpen. De ‘Future Materials Library’ – een gelegenheidsbibliotheek, samengesteld door FranklinTill, die alleen te zien zal zijn als onderdeel van de trendspace op Heimtextil 2020 – geeft in vier kernideeën een unieke kijk op de toekomst.

Remade

In principe zou afval niet mogen bestaan, want afval kan ook perfect worden gebruikt als bouwsteen voor een nieuw product. Daarom ontwikkelen meerdere ontwerpers momenteel technieken, waardoor de ‘ongewenste’ resten van textiel kunnen worden ingezet als ‘gewenste’ bouwstoffen. De snijresten uit de jeansindustrie kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om een nieuwe stof met marmerlook te bekomen.

Biological by-product

In de toekomst zou het ook mogelijk moeten zijn om organisch afval, haar/vacht en uitwerpselen te verwerken tot functionele producten. Die producten lijken dan uiteraard in de verste verte niet op hun oorsprong. Een voorbeeld is een productlijn van huisraad die volledig is gemaakt uit een mengsel van klei, stro en mest.

Natural assets

Wat vandaag overschot lijkt, hoeft dat morgen niet langer te zijn. Er zijn nog heel wat natuurlijke materialen waarvan de kwaliteiten mogelijk nog onontdekt zijn gebleven. In dat opzicht zou de zee zeker veel materialen kunnen aanleveren, want zeewier en algen kunnen gebruikt worden om textiel te maken. Ook ondervinden natuurlijke materialen zoals hennep, jute en sisal (d.i. een tropische vezel) een herop­leving dankzij hun intrinsieke lange levensduur en duurzaamheid.

Living materials

Binnenkort kunnen we materialen eventueel laten groeien in plaats van ze te maken. Door natuurlijke processen na te bootsen, kunnen biologisch afbreekbare materialen – bijvoorbeeld schimmels en bacteriën – worden gebruikt voor de productie van mycelium of veganistisch leer. Vooral schimmels lijken veelbelovend, want ze groeien snel en hun wortels (mycelium) kunnen voor heel wat toepassingen worden ingezet. Daarnaast kunnen pigmentproducerende microben worden gebruikt om patronen op textiel te laten groeien.

HEIMTEXTIL

MESSE BENELUX BELGIE LUXEMBURG

+3228809588
+3228809586