naar top
Menu
Logo Print

HOUT OPTIMAAL BESCHERMEN,
DECOREREN EN ONDERHOUDEN DANKZIJ
CETOL WATERGEDRAGEN BEITSEN VAN SIKKENS

CETOL BLX-PRO, CETOL BLX-PRO TOP EN CETOL BL OPAQUE

Sikkens heeft een jarenlange reputatie opgebouwd op het gebied van houtproducten die zijn afgestemd op specifieke houtsoorten, constructietypes en omstandigheden zoals temperatuur, luchtvochtigheid en oriëntatie. Sinds enige tijd heeft Sikkens ook enkele watergedragen alternatieven die bij bepaalde houtsoorten (denk bijvoorbeeld aan dennenhout) of in bepaalde omstandigheden van pas kunnen komen. Ze bieden een ecologische oplossing voor hun solventgedragen alternatieven (Cetol HLS, Cetol Novatech, Cetol F7 en Cetol TGL).

Cetol BLX-ProNIEUWE GENERATIE

De Cetol BLX-Pro, Cetol BLX-Pro Top en Cetol BL Opaque producten behoren tot een nieuwe generatie watergedragen beitsen die ontworpen werden om te beantwoorden aan de groter wordende vraag naar ecologische alternatieven. Cetol BLX-Pro en -Pro Top zijn in feite een vernieuwde en verbeterde versie van de Cetol BL 21 Plus en Cetol BL 31 houtbeschermingsproducten. Ze kennen een grotere laagdikte en langere open tijd, waardoor de afwerking iets luxueuzer is en het eindresultaat er beter uitziet. Nog een verschil tussen de twee generaties is dat BL 21 Plus en BL 31 pure acrylaatproducten zijn, terwijl het bij de nieuwe producten om acrylaatverven gaat die aangevuld zijn met alkydhars.

BUITENDUURZAAMHEID

Watergedragen producten laten steeds minder droge laagdikte achter dan solventgedragen verven, waardoor er meestal extra laagdikte opgebouwd moet worden om eenzelfde bescherming te bieden. De buitenduurzaamheid van deze producten wordt op twee à drie jaar vastgelegd voor een drielagig verfsysteem. Indien er een hogere duurzaamheid vereist is, moet er meer laagdikte opgebouwd worden en wordt er dus idealiter een extra laag van de Cetol-beitsen voorzien.

GEEN BLOCKING

Door de druk van twee verflagen, op afzonderlijke oppervlakken, die tegen elkaar komen (denk bijvoorbeeld aan een geverfd raam dat gesloten wordt), kunnen die verflagen aan elkaar blijven plakken. Dat fenomeen wordt blocking genoemd, maar de Cetol BL-beitsen van Sikkens zijn speciaal ontwikkeld om niet onderhevig te zijn aan zo’n blocking-effect.

Cetol BLX-Pro TopZON

Het blijven natuurlijk watergedragen producten. Dat houdt in dat de producten best niet aangebracht worden in de zon. Idealiter wordt er pas geverfd na de passage van de zon en bij niet al te hoge temperaturen. Er wordt ook best in afgebakende zones gewerkt. De beitsen drogen, in vergelijking met solventeuse beitsen, namelijk relatief snel en indien daar geen rekening mee gehouden wordt, is er een grotere kans op overlappingen. De producten worden best goed opgeroerd voor gebruik, moeten niet verdund worden en het gebruikte materiaal kan met koud water uitgewassen worden.

CETOL BLX-PRO

Op een maatvaste constructie, bijvoorbeeld een deur of een raam, kan de BLX-Pro gebruikt worden als een primer. Het transparante product is een dun en lopend product dat het hout diep kan penetreren en impregneren en zo mooi egaal kleurt. Het is een microporeus en dus vochtregulerend product dat snel droogt. Die primerlaag kan dan afgewerkt worden met twee lagen Cetol BLX-Pro Top. De BLX-Pro kan echter ook gebruikt worden als een één-pot-systeem op niet-maatvaste systemen (minimum drie lagen), denk daarbij aan een tuinhuis of beplanking.

CETOL BLX-PRO TOP

In tegenstelling tot de BLX-Pro, kan de Cetol BLX-Pro Top niet gebuikt worden als een primerlaag. De watergedragen, transparante, houtbeschermende beits is dikker dan de BLX-Pro en kan enkel als afwerkingslaag gebruikt worden. Ze wordt ook enkel gebruikt als afwerking op maatvaste constructies en wordt niet gebruikt op niet-maatvaste constructies omdat de beits te filmvormend is en er anders een risico is op minischeurtjes in de verffilm aan de houtverbindingen. De beits dient met andere woorden enkel voor het opbouwen van laagdikte van het verfsysteem. Het product wordt best met een borstel aangebracht, in de richting van de houtnerven. Met de rol kan er namelijk geen mooi, strak en gespannen resultaat bekomen worden.

Cetol BL OpaqueCETOL BL OPAQUE

Wanneer er geopteerd wordt om van een transparant gekleurd systeem over te stappen naar een dekkend systeem, wordt er best voor de Cetol BL Opaque gekozen. De dekkende beits is perfect compatibel met de oude Cetol-lagen en kent ook dezelfde spanning als die lagen. De onderliggende beitslagen blijven rustig en de bovenste laag houtvezels zal niet losgerukt worden door opgebouwde spanningsverschillen. Daardoor kunnen de transparante lagen simpelweg overschilderd worden (na ontvetten en schuren) en moeten ze niet volledig verwijderd worden. BL Opaque verlicht met andere woorden het arbeid en maakt het proces wat goedkoper in vergelijking met het opbouwen van een volledig nieuw dekkend systeem. Bij schade of vergrijzing van het hout, wordt er toch aangeraden om alle bestaande lagen weg te nemen, te ontvetten en te schuren alvorens een nieuw dekkend verfsysteem op te bouwen.

SIKKENS AKZO NOBEL PAINTS BELGIUM NV/SA

SIKKENS AKZO NOBEL PAINTS BELGIUM NV/SA

LEUVENSESTWG. (EVEREST OFFICE PARK) 248 /B
1800 VILVOORDE
+3222542211
-